Kompressziós harisnyákink visszértágulatban szenvedőknek


Hazánkban a felnőtt lakosság közel 30%-ánál alakul ki alsó végtagi visszértágulat, mintegy 5%-uk szenved vénás keringési elégtelenségben. A betegek között a nők százalékos aránya magasabb.

A visszértágulat elsősorban az alsó végtagot érinti. A két lábra állással a test egész súlya az alsó végtagokra nehezedett, az innen visszafolyó vérnek nagyobb hidrosztatikai nyomást kell leküzdenie. A helyzetet súlyosbítja a súlyfelesleg, a mozgásszegény életmód, a tartós ülő- és állómunka.

A visszértágulatban szenvedő betegek fáradékonyabbak, végtagjuk terhelést követően elnehezedik. Hosszabb terhelés után a láb megduzzad, gyakran tompa fájdalom, zsibbadás, izomgörcs jelentkezik a lábban. Leggyakoribb szövődmény a visszér gyulladása, gyulladásos elzáródása. Az elégtelen keringés miatt, a sebgyógyulás elhúzódik, lábszárfekély alakulhat ki.

Életmódváltással – testsúly csökkentése, rendszeres sportolás – jelentős eredményeket érhetünk el a megelőzés terén. A rendszeres álló munkát végzőknek ajánlatos a rugalmas pólya, vagy kompressziós harisnya viselése.

A kompressziós harisnyák csökkentik a visszértágulat kialakulásának veszélyét; hosszú utazás, ülő- vagy álló munka közben megelőzik a láb dagadását, csökkentik a trombózis veszélyét.

Különböző erősségű kompresszióval rendelkeznek, ezért fontos, hogy mindig az állapotunknak megfelelő kompressziójú harisnyát válasszuk. Fazonra is igen változatosak. Bokáig, térdig és combközépig érő változatban is megvásárolhatóak, a hagyományos harisnyanadrág fazon mellett. Így biztosítható, hogy a lábnak csak a problémás részét helyezzük kompresszió alá. Egyes harisnyák orrnélküli kivitelben is kaphatóak, és a divatot sem kell nélkülöznünk: a kompressziós combfixek között találunk nagyon szép csipkés változatokat is.

Medikusoknak is!

Egyedi ajánlataink medikusok , patikusok és MESZK tagok számára is elérhető!

Facebook